Ostravan

Autor: Rennatte <rennatte(at)dobrotyodrenaty.sk>, Kategória: Dezerty, Vydané dňa: 07. 06. 2015 (1084x prečítané)

Ostravan Tento dezert bol pre mňa výzvou. Hľadala som recept pre moju tetu, len podľa indície, že dlhé piškóty sa namáčali do bieleho vína a prelievali smotanovým krémom, ale nie klasickou kyslou smotanou ako sme zvyknutí robiť smotanovú nepečenú tortu. Je to vyše 30 ročný recept, ktorý robievala jej maminka, ale bohužiaľ recept po nej nezostal. Recept som našla najprv v starej cukrárskej knihe a potom aj na českých webstránkach. Toto je výsledok a po degustácii som bola spokojná, lebo bolo to ono, ako si moja teta pamätá.

Postup prípravy receptu:

Žĺtky s cukrom vyšľaháme nad parou do hustej peny

 

odstavíme z pary a občasným premiešaním necháme vychladnúť. Vyšľaháme si tuhú šľahačku zo smotany a stužovačov. Obe hmoty spojíme tak, že šľahačku zapracujeme do žĺtkovej peny. Odložíme do chladničky.

 

Biele víno nalejeme do širšej nádoby, aby sa tam zmestili piškóty a postupne v ňom namáčame  piškóty iba z jednej strany

 

ukladáme na menší hlboký plech alebo inú vhodnú nádobu alebo tortovú formu.

 

 

piškóty zalejeme polovicou pripraveného žĺtkového krému.

 

na krém poukladáme ďalšiu vrstvu vínových piškótov a zalejeme druhou časťou krému

 

ozdobíme parížskou šľahačkou, ktorú si pripravíme podľa návodu a čerstvými jahodami, odložíme do chladničky stuhnúť minimálne na dve hodiny, najlepšie na celú noc.

 

 

 



Suroviny: 8 žĺtkov, 180g pr.cukru, 540ml smotany na šľahanie, 2ks stužovač, 3 balíky dlhých piškótov, 200ml bieleho vína, 1ks parížska šľahačka Dr. Oetker, čerstvé jahody

http://www.dobrotyodrenaty.sk/recepty.php?akce=view&cisloclanku=2015060001&nazov=ostravan

[Akt. známka: 0 / Počet hlasov: 0] Hlas hore 1 2 3 4 5 Hlas dole