Hríbový koláč
Vydané dňa 01. 09. 2014 (1073 prečítané)
|
1 cibuľa, 600g hríbov dubových (dubákov), 4 vajcia, 150ml kyslej smotany, 100g strúhaného syra, 400g lístkového cesta, soľ, masť alebo olej, rasca
|
Postup prípravy receptu:

Pred prípravou tohto receptu treba zbehnúť do lesa a nazbierať hríby, tu máme 12kg dubákov, z toho použijeme najprv malé, ktoré si očistíme, nakrájame na plátky a použijeme na ozdobu koláča

potom odoberieme 600g a umyjeme, očistíme a nakrájame na menšie kúsky

Cibuľu nakrájame na kocky a osmažíme na masti, pridáme hríby, orestujeme, osolíme, pridáme medzi prsty rasce a podusíme 10 minút vo vlastnej šťave, odstavíme a necháme vychladnúť

Lístkové cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu, ja som použila malý (22X29), tak aby cesto siahalo aj na výšku plechu a zo zvyšky si narežeme tri pásiky, ktoré neskôr použijeme po obvode plechu

vajcia rozšľaháme so štipkou soli a vmiešame smotanu

vylejeme do vychladnutých hríbov a premiešame, zapneme rúru na 180°C

Hríbovú zmes vylejeme na pripravené cesto, po obvode položíme odložené pásiky cesta

posypeme strúhaným syrom a poukladáme plátky hríbikov, prikryjeme alobalom

Pečieme pri teplote 180°C 20-25 minút, a dopečieme bez alobalu 10-15 minút

Po vychladnutí nakrájame a podávame teplé aj studené, ak si k tomu pridáme papriku, paradajku, máme chutné hlavné jedlo


Popis receptu:
Tohtoročná sezóna prináša bohatú nádielku hríbov, tak skúšam na rôzne spôsoby, tu je jeden tip na netradičný koláč