HOME Slovenský jazyk

Dnes je: 21.08.2018 meniny má: blahoželáme.

  O mne   Moje služby   Kontakt   NOVINKY   Súťaž/Kvíz        
   
Recepty kategórie
Najnovšie recepty

Neexistujú vhodné data!

Najnovšie Informácie
03.04.2015: Vyhodnotenie veľkonočnej súťaže:
Vyhodnotenie veľkonočnej súťaže o balíky produktov Podravka: 1.balík produktov v hodnote 20€ získava Katka Jankovýchová 2.balík produktov v hodnote 15€ získava Marek Baďura 3.balík produktov v hodnote10€ získava Katarína Šeďová
Výhercom gratulujem a ostatným prajem viac šťastia v ďalších súťažiach
Anketa
Páči sa Vám naša nová stránka www.dobrotyodrenaty.sk?

Ano (1458 hl.)
 
Nie (1032 hl.)
 
Celkom hlasovalo: 2490
Zobraziť všetky ankety
Spolupracujeme

Zaváraniny * Šípkový lekvár z čistených šípok
Vydané dňa 13. 10. 2015 (1448 prečítané)
Šípkový lekvár z čistených šípok šípky, kryštálový cukor

Postup prípravy receptu:

Tento spôsob prípravy je tradičný a prácnejší tým, že šípky sa po zbere nechajú voľne vysypané v širokej krabici alebo na site pri izbovej teplote aby troška zmäkli. Potom sa vyzbrojíme trpezlivosťou, rukavičkami, nožíkom a škrabkou na zeleninu. Každú šípku nožíkom prekrojíme a škrabkou vydlabeme zrniečka a chĺpky a očistené vkladáme do misy.

 

 Očistené šípky zalejeme vodou a necháme vyplávať zvyšné chĺpky, vodu zlejeme.

 

 Oplachujeme toľko krát, kým sú šípky úplne čisté bez chĺpkov

 

Oprané šípky preložíme do hrnca a zalejeme vodou zarovno šípok a dáme variť. Keď sú šípky rozvarené, to znamená, že máme kašovitú zmes  a šupky, hrniec odstavíme.

 

 Zmes prepasírujeme cez sitko, alebo rozmixujeme a prepasírujeme.

 

Šípkovú zmes dáme do širokého kastróla, toľko aby výška nepresahovala 10cm, to je asi 600ml, záleží na šírke kastróla, ale ide o to, aby zmesi nebolo veľa a dáme variť. Zmes začne vrieť, troška peniť a za stáleho miešania varíme a odparujeme prebytočnú vodu cca 15 minút.

 

Zmes sa mení na lekvár a hádže husté bubliny, vtedy pridáme 100 až 150g cukru a ešte 5-10 minút povaríme. Na okrajoch hrnca vidno ako sa lekvár zredukoval.

 

Pre toto potrebujeme variť v tenkých vrstvách a nie naraz, aby sme videli na dno hrnca a ak nastane takáto hustota, že prejdem vareškou a ostane mi cestička a vidím dno hrnca je lekvár hotový.

 

Nalejeme do pohára, zaviečkujeme a pokračujeme ďalšou dávkou v tom istom hrnci, až kým neminieme všetku šípkovú prepasírovanú zmes. Všetky naplnené poháre zasterilizujeme, ak máte skúsenosti s otáčaním horúceho lekváru, tak stačí na pár minút otočiť hore dnom, aby chytilo viečko.

 

 

 



Popis receptu: Šípky zbierame po prvých miernych mrazíkoch v čistom prírodnom prostredí. Najlepší, najzdravší ale aj najprácnejší lekvár. Roky študovania overených receptov, tradičných aj moderných postupov. Tento je ten tradičný a pracnejší na čistenie, ale zachová si svoju krásnu vôňu chuť a farbu.

[Akt. známka: 1,00 / Počet hlasov: 2] Hlas hore 1 2 3 4 5 Hlas dole

Prihlásenie
Komentáre recepty

Databáza komentárov je prázdná!

Náhodny recept

Databáza je prázdná!

Spolupracujeme
Pridajte sa knám
Súťaž/Kvíz
Súťaž o pomocníkov do kuchyne
Od: 2014-09-16 23:59:59
Do: Uzatvorené
*
 
  Stránky pre RSS správy Stránky pre RSS správy Copyright © 2008 - 2018 Recepty od Rennatte Admin WebMail  

Výmenný Reklamný systém

Valid CSS Valid HTML
  Created by: MSteve Počet návštev: CNW:Counter TOPlist Counter Powered by: CMS phpRS 2.8.1